Arbetssätt

Alla på förskolan ska samspela kring barnens utveckling och lärande!

Björnungarnas förskola vill ha hög pedagogisk kvalitet. Därför utgår vi från ett flertal styrdokument när vi planerar vår utbildning.

Vi försöker hålla ett lågt barnantal på vår förskola så att pedagogerna får tid att möta varje barn och ge dem det stöd och den uppmuntran som varje barn behöver för att må bra och utvecklas.

Leken och sagan är viktiga verktyg för oss. Där kan vi möta barnen och försöka fånga upp vad som pågår och sedan bygga vidare på detta i den fortsatta planeringen. För oss är det också viktigt att ge varje barn tid att utforska och upptäcka efter sitt intresse.

Vi erbjuder alla vårdnadshavare att följa sina barns utveckling genom pedagogisk dokumentation. Vi använder oss av Tyra appen där vi dokumenterar varje barns utveckling och lärande. Vi erbjuder också utvecklingssamtal, föräldramöten och andra forum för samverkan. Den dagliga kontakten med föräldrarna är viktig, i den kan vi mötas kring barnen på ett bra sätt.

Trygg

Alla som deltar i utbildningen ska känna sig trygga och glada. Ingen ska känna sig kränkt eller diskriminerad. Därför har förskolan tagit fram en plan mot diskriminering och kränkande behandling. Det ska också vara säkert att vistas på förskolan. I vår säkerhetsplan finns rutiner för hur vi kan arbeta för att undvika olyckor m.m.

Det ska kännas bra i magen, för alla, att gå till och från Björnungarnas förskola.

Rolig

Vi ska ha roligt tillsammans på förskolan. Det gäller både barn och pedagoger. Möten med sagor, olika karaktärer, handdockor m.m. gör att lärandet blir roligt och man kommer lättare ihåg det man lärt sig.

Lärorik

Alla på förskolan, både barn, pedagoger och vårdnadshavare, ska samspela kring barnens utveckling och lärande. Leken ska vara central i utbildningen. När lek och lärande integreras till en helhet, vilket innebär att de teman man arbetar med används också i den fria leken och det som kommer upp i den fria leken tas upp i de teman man arbetar med. (Pramling Samuelsson & Asplund Carlsson, 2008) Då finns det utrymme för det lekande lärande barnet! Och då finns det engagerade och samspelande pedagoger som är med barnen under hela dagen, i både lek, teman och rutinsituationer. Då blir hela dagen en arena för lek och lärande. (Johansson & Pramling Samuelsson, 2007)

Sagolik

Förskolans litteraturprofil innebär att vi, under ett verksamhetsår, arbetar med ett sagotema. Här blir karaktärer, handdockor och lärmiljöer viktiga verktyg för att inspirera barnen och göra lärandet roligt. Men litteraturprofilen innebär också att vi arbetar språkfrämjande på förskolan.

Familjär

Atmosfären på Björnungarnas förskola ska vara familjär. Det ska vara lättsamt och alla ska hjälpas åt att skapa den bästa förskolan för barnen.